lauantai 19. syyskuuta 2009

Erään kuluttajan näkökulmasta

Viime aikoina olen paljon pähkäillyt korujen hintoja ja mitä sillä hinnalla saa. Kärjistetysti käsintehty raskas kultasormus on hienompi kuin kevyt teollisesti tehty kullasta tehty rinkula. Tässä vaiheessa asia on vielä aika yksinkertainen ja olen pitkälti samaa mieltä.

Kuluttajana olen kuitenkin miettinyt asiaa paljon, koska minulla on tämä rakas ja kallis harrastus, yhdistettynä omiin spesifisiin mieltymyksiini. Asia on mielenkiintoinen. Minulle koruharrastus on oikeasti kiviharrastus. Tykästyn, ihastun ja rakastun värikiviin, jotka haluan koruihin jotta saisin niitä pitää. Arvostan taidokasta käsityötä ja kartan teollisesti tehtyjä koruja (joskin minusta olisi kiinnostavaa teettää valutyönä tehty koru, jotta voisin omin silmin nähdä eron.)

Minulla on rajallinen budjetti, valtava mielikuvitus ja polttava uteliaisuus, mikä on johtanut siihen että minulla on koruja - no paljon. Mietin kuitenkin tarkasti mistä haluan maksaa. Haluanko maksaa paksusta hienosta kultasormuksesta ja siihen uponneista työtunneista, kun paksu sormus on mielestäni epämukava? Onko jokaisen jalokiveni istuttava perintökalleudessa vai voinko istuttaa niitä myös hopeaan, kevyisiin hauskoihin istutuksiin, joiden kanssa on hyvä olla varovainen koska ne vääntyvät helposti? Haluanko maksaa koruni ohella myyjän mahdollisesti kalliit vuokrat ja muut oheiskustannukset, vai ostaa netistä? Mitä saan, mitä menetän? Voinko kuluttajana leikkiä materiaaleilla, istuttaa timantteja hopeaan ja rikkoa perinteiden rajoja, ja löydänkö ammattilaisen joka lähtee mukaan leikkiin?

Uskon laatuun, samalla kun mielestäni laadulle voi olla erilaisia kriteerejä tarpeesta riippuen. Henkkamaukasta voi löytää laadukkaan topin, ja Versacelta ostamat housut voivatkin yllättäen olla polyesteria. Samat asiat pätevät korujen ostoon. Tärkeintä on että kuluttaja hankkii itselleen tarpeeksi tietoa, että maksaa siitä mitä todella itselleen haluaa, eikä jahtaa ulkoisia statuksen ja "hienouden" merkkejä.

Tämänhetkinen hovihankkijani Heart of Water Jewels ja siellä oleva ystäväni Sally ovat pysyneet matkassani erityisesti siksi ettei mikään kysymys ole tyhmä, mitään valitsemaani kiveä ei katsota nenänvartta pitkin (vaikka sen hyvät puolet ja heikkoudet tuodaankin esiin) ja heidän tyyliään leimaa asioiden hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat. Sitä arvostan.

Mikä on sinulle tärkeää koruissa ja korukivissä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti